Propolisz

 

A propoliszról 

Mielőtt kipróbálna valamilyen propolisz készítményt, bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá! Figyelni kell még arra is, hogy a sok írásban túladagolt (rendszeresen 200-300 csepp/nap) alkoholos propolisz tinktúra a tömény alkohol miatt már károsíthatja a májat.
A propoliszból az ember 10-20 mg-ot visel el naponta 1 kg testsúlyra vetítve, de a tinktúrák sűrűségét lehetetlen pontosan megállapítani. Ha 50 ml alkoholban feloldunk 20 gramm viaszos nyers propoliszt, abból napi ~100 cseppnél több nem ajánlott egy 70 kilós embernek (1 ml = kb. 25 csepp). A propolisz-túladagolást jelezheti felduzzadt szemhéj, csalánkiütés, vérnyomáscsökkenés. Az adagolást sosem a véglettől kezdjük, hanem kis adagokat egyre növelve, és akkor nem jelenthet problémát: normális adagolásban semmilyen mellékhatása nincs. Túladagolás esetén 4-5 napig szüneteltetni kell a fogyasztását, majd apránként újrakezdhető.

A propolisz minőségét 2 évig megőrzi, de ezt rövidíti a magas hőmérsékleten való tárolás és ha napfény éri.


A propolisz már ismert tulajdonságai:
Erősíti az immunrendszert;
természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
Vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
növeli az erek rugalmasságát;
segít megfázásos megbetegedések esetében;
vérnyomáscsökkentő hatású, valamint
használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra;

Felhasználása, propolisz kivonatok:
A propoliszból többféle készítmény létezik, ezeket megvásárolhatjuk vagy el is készíthetjük nyers propoliszból:

Propoliszos méz
A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja -, gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva. A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban, alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.
A méz egy kivételes tulajdonsággal rendelkezik: minden idegen anyagot kidob magából. A propolisszal ez csak részben sikerül - egy része feljön a méz tetejére -, de azért érdemes fogyasztás előtt néhány másodpercet kevergetni.


Propolisz tinktúra
Általában a propoliszból oldatot készítenek. Ebből készíthetjük el a többi propolisz készítményt is. Először egy üvegben annyi "tiszta" (96%<) alkoholt öntünk a felaprózott propoliszra, hogy azt ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva, hagyjuk oldódni kb. egy hétig. Ha a propolisz elsötétítette az alkohol színét sötét barnásra, akkor megfelelően feloldódott. Ezután érdemes csak erre használt - használható marad, csak nem esztétikus - teaszűrőn kanállal átnyomkodni, hogy teljesen tiszta oldatot kapjunk. Ha nem szűrjük, hagyjuk az aljára ülepedni az idegen anyagokat (keretléc darab, méhláb:) ), és a tetejét használjuk.
Propolisszal a pálinkát is szokták egészségesebbé tenni, persze ehhez nem szükséges a patikai alkohol.

Az oldatot használhatjuk testerősítésre, betegség kezelésére:
nem forró teába, egy kanál mézre csepegtetve, vagy kockacukrot az oldatba mártva is fogyaszthatjuk. Ezt tehetjük rendszeresen, naponta 2 alkalommal 10-20 cseppet, immunerősítőként. Betegség esetén (ha nem fogyasztott rendszeresen propoliszt) kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyivel.

vagy használhatjuk külsőleg:
horzsolásra, sérülésre kenve - krémként, mézben vagy tinktúraként - hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít. Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk el.

  Kedves kis méheink a közkedvelt és ajánlott méz mellet a propoliszt is termelik nekünk. Ez egy szuper anyag, mert tartalmazza az összes nyomelemet amire a szervezetünknek szüksége van. Emellett nagy tárháza az összes gyógynövény hatóanyagainak amikre a méhek rátalálnak.

Felülmúlhatatlan vírus és mikrobaölő hatása van. Mindenféle szúrt, vágott horzsolt sérülés esetén a vérző sebre cseppentve a vérzést szinte azonnal elállítja és a seb heg nélkül igen gyorsan gyógyul! Semmiféle egyéb fertőtlenítést, kötést nem igényel a seb!

Kiváló herpesz, ekcéma, fekélyek, pikkelysömör kezelésére.

Szájon át üdítőbe, vagy vizben keverve(96%-os alkoholos oldat!!!) fogyasztható: tökéletes regeneráló, roboráló szer.

Torok és légúti problémák esetén tanácsos mézzel keverve fogyasztani, a köhögést jól csillapítja.

Napi 3X15-20 csepp!